Pečieme chlieb so Schärom - súťaž
VÍŤAZNÝ CHLEBÍK od LENKY G.
Drevorubačský chlebík Suroviny: 200 gr mix b, 100 gr dunkel, 25 gr ľanová múka, 25 gr sezamová múka, 350 ml voda,1 PL cukru ½ droždia, 2 vajcia, 1 Pl bravčovej masti, 50 ml oleja, 2 kl soli, trošku guárovej gumy, kukurica, pór, slaninka
Postup: Z vody, cukru a droždia si pripravím kvások, primiešam do misky s múkami a ostatnými surovinami, vymiešam metličkami a ihneď tvarujem chlieb, ja používam ošatku, kde cestíčko nechávam kysnúť, asi 30-40 minút, v predohriatej rúre. Vyklopím na plech, potriem vajíčkom , posypem semiačkami dľa chuti a pečiem v teplovzdušnej rúre do hneda asi 20-25 minút, 180 stupňov.
Kysnuté hrebene a hniezda SUROVINY: 600 gr mix, 500 ml mlieka, 125 ml oleja, 3PL cukru, 1 droždie Postup: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, primiešame múku a olej. Necháme podkysnúť asi 30 min. Do vykysnutého cesta metličkami zamiešame ½ čl sódy bikarbóny, ½ čl pdp, ½ čl soli a opäť necháme kysnúť. Ja nechávam v predohriatej rúre, asi 30 minút. Z cesta potom tvarujeme buď hniezda- vyvaľkáme, potrieme roztopeným tukom, kakaom, škoricou a cukrom, zrolujeme, potrieme tukom a nakrájame hniezda, alebo plníme šatôčky, hrebene- plnka tvaroh a cukor. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov do zlata.
24 hodinový chlebík
Suroviny: 350 g múky Schär MIX B
150 g pohánkovej múky
1,5 KL soli
0,5 lyžičky sušeného droždia
500 ml vody izbovej teploty Postup: Múku, vodu, soľ a droždie premiešame v mise na hladké cesto. Misu prikryjeme fóliou a necháme stáť pri izbovej teplote 18 až 20 hodín.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, roztiahneme do strán a zložíme. To isté opakujeme ještě 2x. Bez tlaku vytvarujeme do bochníka a posypeme múkou. Do misy vložíme pomúčenú utierku a na ňu dáme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť 3 hodiny.
Do rúry dáme zapekaciu misu. Zahrejeme na 250°C. Chleba preklopíme do horúcej naolejovanej zapekacej misy, zakryjeme pokrievkou a pečieme 30 minút. Potom bez pokrievky ešte 10 minút. Nakrájame až po vychladnutí.
Suroviny:
500 g múky Mix B, (kto chce pomiešať s pohánkovou, tak dá 450 g MixB a 50 g pohánkovej múky 500 – 550 ml vody /vrátane tej, do ktorej sa dáva psyllium/ 15droždie väčšia lyžička Psyllia lyžička cukru 2lyžičky soli lyžička rasce
Postup:
Psyllium namočiť do vody na pár hodín. Do zvyšnej vody /1 dcl/ teplej vody dať droždie, cukor, urobiť kvások, pokiaľ nemá čiapočku a buble 5 – 10 minút. Potom už len miešať všetko dohromady prikryť fóliou a nechať kysnúť 40 minút v teple. Po vykysnutí vyklopiť na dobre pomúčený stôl. Cesto poprekladať rukami od okraja ku stredu, pootočiť o 90 st a zase. Ľahko zaguľatiť, dať do misky s papierom na pečenie a nechať kysnúť 30 minút.
Vyhriať rúru na max. 250 st.C, dole do rúry streknúť 0,5 dcl vody, po 10 minútach vyvetrať paru, stiahnuť teplotu na 220 st. C/ 200 st.C. Upiecť.
Bezlepková bábovka
Suroviny:
4 vajcia
250 g práškového cukru
250 g schar mix C
1/2 kypriaceho prášku
100 ml oleja
100 ml vody
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s cukrom na penu. Pridáme múku ,kypriaci prášok, olej a vodu premiešame a nakoniec opatrnevmiešame sneh z bielkov.
Cesto dáme do formy, ktorú máme vymastenú maslom a vysypanú bezl. strúhankou alebo múkou.
Piecť na 150 stupňov asi cca 40 min
Po upečení posypať práškovým cukrom
Dobrú chuť :)
Záborska Katka
Suroviny:
½ kocky droždia,
2 vajcia
300 ml vlažnej vody,
1 ½ KL soli
1 varený zemiak v šupke /nastrúhať/
200 g múky Mix it
200 g múky Mix B
2 PL bravčovej masti
2 PL oleja
4 – 5 strúčikov cesnaku /podľa chuti/
Postup:
Všetky suroviny spolu vymiešať mixérom. Nechať vo forme vystlanej papierom na pečenie asi ½ hodinu kysnúť. Upiecť vo vyhriatej rúre na 200 st.C približne 50 – 55 minút.
Suroviny:
350 g múky Mix B
150 g Brot Mix Dunkel
500 ml vlažnej vody
1 KL soli
2 PL oleja
1 sušené droždie
Hrsť ľanových, slnečnicových a tekvicových semmien.
Múku, droždie, vodu, soľ, olivový olej spolu vypracujeme a pridáme za hrsť semien. Necháme kysnúť na teplom mieste cca 35 minút. Chlebík pred pečením potrieme olivovým olejom a pečieme vo vyhriatej rúre prvých 7 minút na 220 st. C a potom 40 minút na 180 st.C.
Suroviny:
600 g múky Mix B
250 g múky Brot Mix Dunkel
50 g pohánkovej múky
hrsť slnečnicových semien
3 KL soli
3 KL cukru
2 celé vajcia
1 dl oleja
1 celé droždie Fala
900 ml vody
Do múky urobíme jamku, dáme droždie, trocha vody a cukor a necháme vykysnúť kvások, pridáme zvyšné ingrediencie a mixérom dobre vymiešame cesto. Dáme do formy na papier na pečenie a necháme ešte dobre vykysnúť. Potom ho potrieme olejom a dáme do rúry na 180 stupňov na 10 - 15 min. piecť, potom znížime teplotu na 150 stupňov a dopečieme. Pečieme asi hodinu, ale treba teploty odskúšať podľa rúry. Po vybratí z rúry chlieb potriem vodou /jemne/ a nechám pod utierkou ochladnúť.
100 gr. Brot-MIX-Dunkel
400 gr. FARINA
5 PL Burizony
1 PL Rasca celá
1 PL Sezamu
1 PL Ľanu
1 ČL Guarovej gumy
1 ČL soľ Himalajska
½ sáčku droždie suché
Kvások :
450 ml. vlažnej vody,
½ čaj. lyžičky kr. cukor,
1/2 jocky droždie svieže.
Keď kvások nakysne, pridať:
1 vajíčko,
3 cl. olej,
1 PL ocot (Balsamico) rozšprúdlovať.
Všetko spolu( suchá zmes + kvások) šľahačom vyhnietiť, dať do formy potretej olejom, nechať v rúre kysnúť pri T: 50 °C , 25-30 min. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem zvýšiť teplotu rúry na 200°C a piecť 30 min.
Rúru vypnúť a ponechať chlebík ešte 10 min. v rúre – dôjsť.
Aby bol chlebík vláčny, môže ísť na spodok rúry hlboký plech s vodou. Vybrať z rúry, ponechať vo forme 10 -15 min., vyklopiť na dosku s utierkou, vychladnutý nakrájať – nakrájané krajce skladovať v igelitovom vrecku v mrazničke.
DOBRÚ CHUŤ
HRNČEKOVÁ BÁBOVKA od pani Patrície G:
Suroviny:
2 hrnčeky bezlepkovej múky Mix C
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček mlieka
½ hrnčeka oleja
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
2 vajcia
1 PL kakaa
olej na vymastenie a múka na vysypanie formy
Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista, do peny zašľaháme olej a mlieko. Nakoniec vmiešame múku s práškom do pečiva. Približne ¾ cesta vylejeme do formy a do zvyšného cesta zapracujeme kakao. Nalejeme a pomocou vidličky vytvoríme mramorovanie. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 – 45 minút pri 180 st.C.
/od pani Anky G./
Možnosti na dochutenie na 2 kg. jabĺk:
- 2 banány
- 2 hrušky – ale tie treba odšupiť,
-brusnice 1 .balenie 200 gr. premyť teplou vodou
-marhule 1. Balenie 200 gr. „
- slivky 1. Balenie 200 gr. „ ( alebo 1 balenie slivkového lekváru )
- jahody by mohli byť aj svieže
-citrusy – citrón, pomaranč nemám odskúšané
Jablká aj s druhým ovocím rozmixovať, dať do väčšieho hrnca ,nechať odparovať aspoň 2x po 30.minút ako keď sa varí lekvár.
Keď konzistencia hmoty je ako lekvár pred dovarením, hmotu vylejeme na pripravené 2 veľké plechy, vystlaté papierom a mierne natreté olejom . Povrch hmoty nahladko zarovnať. Plechy dať naraz do rúry ( 2 plechy sa pečú naraz), pustiť teplovzduch na 15.minút, po 10-15. minútach dvierka na rúre otvoriť a hmotu nechať vychladnúť.
Teplovzduch treba zapnúť 3 – 5 x po 15´ min. na 70-80 °C.
Keď sa povrch začína lesknúť a okraje sa začínajú odlupovať nechať to voľne dosušiť z jednej aj druhej strany. Keď koža pevne drží ,je lesklá ,možno ju nakrájať na ľubovoľné tvary, kocky. Pásiky sa môžu zrolovať ako cigaretky.
Uskladniť v uzatvorenej nádobe aby koža moc nevyschla.
BEZLEPKOVÉ MUFFINY od pani Andrei J.
Suroviny:
2 vajcia
120 g kryštálového cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 balíček prášku do pečiva
½ masla
½ hrnčeka mlieka
½ čL citrónovej kôry
110 g múky PK Novalim + 1 PL amarantovej múky
1 ČL guarovej gumy
Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme roztopené maslo a mlieko, citr.kôru a zmiešame s múkou a práškom do pečiva.
Do formičiek na Muffiny /najlepšie silikónových/ dáme lyžicu cesta, pridáme nakrájané ovocie (čučoriedky, marhule, broskyne) a doložéme cesto do ¾ formičky.
Pečieme na 180 st.C cca ½ až ¾ hodinu. /kontrolujeme pomocou špajdle/
Syrovo – kápiová nátierka ( ochutnávka 14.3.2015 na stretnutí) od Hanky G.
1 balenie LUNEX -tavený syr
1 sterilizovaná kápia ( alebo kopcovitá lyžica rezaná sterilizovaná paprika )
1 PL Majonéza alebo Tatarka
Všetko rozmixovať a nátierka je hotová.
Dobrú chuť praje A.G.
Mramorová bábovka z Jizerky od Janky B.
Suroviny
5 vajec
200 g cukru
150 ml oleja
200 g Jizerka
1 prášok do pečiva
1 PL kakao
Postup:
Vyšľaháme vajcia s cukrom do hustej peny (ja som najskôr urobila sneh, potom pridala žĺtky).

