Pečieme na Vianoce s firmou Schär
1. RAFAELLO
2 celé vajíčka, 1 hrnček kryš.cukru, 1 hrnček mlieka, pol hrnčeka oleja,
2 hrnčeky múky Mix C- Scher, 1 prášok do pečiva
.Postup: Uvedené suroviny zamiešame vareškou. /nie šľahať/
Cesto rozotrieme na vymastený plech. Navrch dáme posýpku: pol hrnčeka
práš.cukru, 1 hrnček strúhaného kokosu, 1 vanilín.cukor - zmiešať a posypať
ešte na surový koláč.
Koláč pečieme pri 200°C - 20 min., teplovzdušná rúra - 170°C - 10 min.
Po upečení hneď na horúci koláč rovnomerne vylejeme jednu šľahačkovú
smotanu- tekutú, nevyšľahanú.
2. MAKOVÝ KOLÁČ
CESTO: 6 žĺtkov vymiešať s 4 dcl kryš. cukru, 6 PL studenej vody, pridať 4 dcl celého maku, 4 dcl múky MIX C, 2 KL prášku do pečiva . Z 8 bielkov vyšľahať sneh. Všetko zmiešať, pridať sneh. Vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech a upiecť. PLNKA: Uvariť na kašu: 1/4 l mlieka , 1 vanil. cukor, 1 Zl. klas.Vymiešať 1 heru , 2 žĺtka , 10 dkg práš. cukru. Do tohto zamiešať vychladnutú kašu. POSÝPKA: Posekať 1-2 hrste orechov. Dáme opražiť - 2 PL hery , 2 PL kryš. cukru a orechy. Necháme vychladnúť.
Na vychladnutý koláč natrieme krém a posypeme opraženými orechami a pomriežkujeme roztopenou čokoládou.
3. JAHODOVÝ KOLÁČ
Plnka: 300 ml polotučné mlieko, 1 ks Zlatý klas (Dr.Oetker), 5 PL kryštálový cukor, 1 ks vanilkový cukor, 1 pohár zavárané jahody, 500 ml šťava z jahôd + voda, cukrárske želé extra silné červené (Dr.Oetker), 3 PL kryštálový cukor
Postup: vajcia cukor šľahať 15 minút do peny,priliať vodu a olej a šľahať ešte 5 minút.Nakoniec primiešať múku s kypriacim práškom.Pečieme na 180 st. asi 40 minút. Kým sa cesto pečie, z mlieka, cukru a pudingz uvaríme kašu a necháme vychladnúť. Do hmoty zašľahať zmäknuté maslo, plnku natrieť na vychladnutý plát a naukladáme jahody, ktoré trošku zatlačíme do plnky. Potom okolo celého pritlačíme pásy papiera, aby želatína nestiekla a polejeme asi 10 minút vychladnutou želatínou. (urobíme ju podľa návodu na sáčku a použijeme šťavu z jahôd a dolejeme do 500 ml. Pridáme cukor, necháme zovrieť asi 1 minútu a odstavíme. Polejeme celý koláč a dáme do chladničky.
4. KIWOVÝ KOLÁČ
Cesto: vyšľahať 5 žĺtok so 6 PL cukru, pridať sneh z 5 bielok,1 čokoladový puding, 1PL bezlepkovej múky / Mix B/, 1PL kakaa ,1/2 prášku do pečiva a jemne vymiešať, upiecť na stredne veľkom plechu na papieri na pečenie.
Krém 1: 2 smotany na šľahanie (33%) vyšľahať, 1 potravinársku bezfarebnú želatínu pripraviť podľa návodu a spolu rozmiešať. Vyliať na vychladnuté piškótové cesto a dať stuhnúť do chladničky.
Krém 2 - želatína: 1 dcl kiwi sirupu, 5 dcl vody, 11/2 zlatého klasu uvariť, nechať vychladnúť. Na vychladnutú smotanovú plnku nakrájame kiwi na kolieska a zalejeme letnou želatínou a dáme stuhnúť do chladničky.
Bezlepkové vianočné trubičky (oblátky)
1 l mlieka, 180 g Promix PK, 160 g Schär Mix C, 160 g MixB, 2 žĺtka, 250 g cukor, 1 PL medu, 3 PL oleja, 1 PL masla, 2 vanilkové cukry, 2 lyžičky škorice
Všetko spolu zmiešať, /najlepšie ponorným mixérom/, nechať minimálne hodinu postáť. Ak by cesto veľmi zhustlo, trochu rozriediť vodou. Piecť.